mandag 30. januar 2012

Snøskred og stengte veier i regnværet.

Mandag ettermiddag var en rekke veier i byen helt eller delvis stengt. På Flyplassveien er det nå kolonnekjøring, etter denne åpnet ved 1430-tiden i dag. Årsaken er at det er noen snørenner på oversiden av flyplassveien og flere snøskred kan komme nedover fjellet 

Det jobbes fortsatt med å drenere bort vann for å hindre sørpeskred ned på Flyplassveien.

Hele denne sperresituasjonen ble spesielt traumatisk for passasjerene med SAS-ruta til Longyearbyen i dag, mandag. Søndagens rute ble avlyst pga regn, glatt bane og vind, så mandagen kunne by på to fly fra Tromsø. Etter landing kunne ingen av disse passasjerene komme seg inn til Longyearbyen pga stengte veier.
Veien fra Nybyen og skolen er stengt på begge sider av Vannledningsdalen. I tillegg er gangbrua Perleporten mellom skolen og sentrum stengt. Skolen har satt opp skolebusser til alle elever i dag og til skolestart i morgen, siden den vanlige skoleveien er stengt. Skolebussen vil gå i skytteltrafikk. Gruve 7-veien er også stengt ved Isdammen etter flere sørpeskred i sidedalene til Adventdalen.

Med 4,5 plussgrader har Longyearbyen i hele dag vært det varmeste stedet i Norge. Kontrasten er dermed stor til samme dato i fjor, da gradestokken viste iskalde 31,5 minusgrader. 

Det er ikke uvanlig med en mild periode i januar, men det er ikke normalt at den varer så lenge, og at det er så mye nedbør.


Ikke bare er det unormalt varmt, det har også kommet unormalt mye nedbør. Det siste døgnet har det falt 25,9 millimeter nedbør ved flyplassen i Longyearbyen, mot normalt 15 millimeter nedbør i hele januar. I Ny-Ålesund kom det 98 millimeter nedbør de siste 24 timene. Det er ny nedbørsrekord uansett måned for Ny-Ålesund, så voldsom nedbør skjer vanligvis kun en gang på 200 år.

Dette var mye værinformasjon fra familien Ianssen, men det er sjelden vi har opplevd lignende vær og føreforhold, så dette er en spesiell hendelse her fra 78 grader nord.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar