søndag 20. april 2014

PÅSKEN 2014 - Del 2

Vi skulle få trivelig påskebesøk av morfar Ivar og søskenbarn Jørgen, og vi hadde bestilt rom på Isfjord radio fra Påskeaften og til første påskedag. Et nydelig vær møtte oss når vi skulle dra fra Longyearbyen lørdag morgen, og sammen med Olav, Lone, Cecilie og Fredrik, så ble det et bra følge som la ut i det herlige været.

 Ut Coals-sletta i fint driv. Her fikk de litt yngre gjestene i følget prøve litt forsiktig kjøring med snøskuter også, og det gikk bare fint. Sledene var pakket med både ekstra klær, grill, ekstra bensin og akebrett mm. Alt dette er viktig for å ha en vellykket tur.
 Her ser vi så vidt Irene med slede, mens morfar og Carl Martin kjører sammen på en skuter.


 Når vi kom til bunnen av Grønnfjorden, ved Russerhytta, var det tid for grilling og lunsj.


Påsken er tradisjonelt en høytid hvor fastboende drar til Isfjord radio. Det var ikke noe unntak i år, hvor så å si alle gjestene var fastboende. Vi hadde som sagt med oss gjester, og alle koste seg med førsteklasses mat og drikke samt mange andre aktiviteter som gledet både store og små gjester.

Her er det Jørgen, Carl Martin og morfar som har gjort oppstilling utenfor Isfjord radio klar for avreise.

På avreisedagen måtte Sysselmannen rykke ut til et mindre alvorlig sykdomstilfelle. Her er det Wilhelm og Fredrik som spent følger med at landingen går riktig for seg. Her rekrutteres kanskje en eller to piloter...


Wilhelm var raskt på plass når det ble snakk om avreise. Wilhelm har her gjort seg klar i "sluffa mi", og her koser han seg med innlagt varme og dvd spiller. Populært å være gjest sammen med Wilhelm på deler av turen.


Jørgen i godt humør! Her klar til avreise fra Isfjord radio.


På veien tilbake til Longyearbyen, så måtte vi campe for litt lunsj og lek. Naturens egen aktivitetspark er uslåelig, og her har vi noen skikkelige fonner som brukes til hopping og aking for både store og små.




Her er det Carl Einar som prøver ut bakken.

 Mathias har få begrensninger når det gjelder å prøve ut store og lange hopp. En fonn med mange meter fritt fall er ikke noe hinder.

 Her er også Jørgen på toppen av fonna for å skli ned på improvisert akeutstyr.

 Her har (fra venstre) Carl Einar, Carl Martin, Jørgen, Olav, Fredrik og Cecilie tatt oppstilling før det skal hoppes, akes og rulles ned de store bakkene. Morsomt for både store og små.





Lone har tatt oppstilling i kjøkkenkroken som for anledningen består av grill og alt av tilbehør. Omgivelsene er spektakulære, og mange sultne visste å nyte alt det som kokkene hadde ordnet med.

Vi hadde en kjempefin tur med veldig koselig selskap. Hjemturen ga oss noen utfordringer med null-sikt og en del løssnø, men alle kom hjem like hele.

Takk for turen!


tirsdag 15. april 2014

PÅSKEN 2014 - Del 1

Planen for Påsken 2014 var at Irene og Carl Einar skulle på 3 dagers tur, og mer kunne vi ikke planlegge før vi visste hvilket overnattingsalternativ vi hadde. Vi hadde søkt på 3 ulike hytter, og var så heldige at vi fikk innvilget vårt førstevalg; Overgangshytta som ligger ved Austfjorden ca 150 km nord for Longyearbyen.

Vi la avgårde litt utpå dagen lørdag 12. april (etter å ha feiret Morten U. sin 50-års dag på fredag...).

Ingenting å si på vær- og føreforholdene. Veien gikk ut Adventdalen, nordover i Sassendalen, over Filcherfonna, Lomonossov og ned Mittag-Lefflerbreen. Deler av turen går på høyder som ligger på ca 1.000 moh, og da varierer naturlig nok temperaturen nokså mye. Vi hadde temperaturer på anslagsvis fra ca minus 10 til minus 20 underveis, men med god og riktig bekledning, så var ikke det noe problem.

For å lette på sleden, så ble det fylt over bensin på skuterne for hver tiende mil - helt grei bensinstasjon dette...


Endelig nede fra bre-systemene, og ned til den mektige brefronten på Mittag-Lefflerbreen. Nydelige omgivelser selv om morene og terrenget rundt hytta er nokså snøfattige (avblåst).


Hytta ser nokså stusselig ut fra utsiden, men inni er det, etter Svalbard-standard, meget bra standard. Hytta er tett og fin, og har god møblering. En liten detalj som ble oppdaget under oppfyring, var at ovnsrøret hadde ramlet av ovnen. Etter litt "etterforskning" i røykfylte omgivelser, så oppdaget en i turfølget denne mangelen, og det ble iverksatt en rask og effektiv reparasjon som gjorde susen.


Når skuterne var parkert, og innlasting av mat og drikke var ferdig etter ankomst, så var det bare å nyte de herlige omgivelsene. Her skulle vi kose oss i 4 dager!

Målet med dag 2, var å komme seg opp i Atomfjellene. For å få til dette, var vi avhengig av å kunne ta oss opp en av to isbreer som vi ikke kjente tilstanden på (var ikke kjent med at noen hadde tatt seg opp på disse denne sesongen). Ettersom ingen hadde gjort målinger av sjøisen, og fordi vi var avhengige av å bruke denne for å komme oss bort til Smutsbreen, måtte vi hugge hull i isen med jevne mellomrom. Vi målte ca 30 cm is hele veien bort til Smutsbreen, noe som gir meget godt hold for vårt behov.


Utfordringen med Smutsbreen, var at den hadde 2 fosser som måtte forseres. Selvfølgelig var begge frosset, men fossefallene hadde ikke noe snø på seg, og dermed er det litt utfordrende å komme opp med skuter. Etter litt jobbing (og et skutervelt...), så kom vi oss begge opp fossefall nummer 1, men vi måtte innse at fossefall nr 2 ikke lot seg forsere. Dermed måtte vi innse at Smutsbreen ikke kunne gi oss adgang til de fantastiske Atomfjella denne gangen. Vi forsøkte oss videre oppover Austfjorden for å kunne ta oss opp Trygvebreen, men etter å ha målt istykkelse på ca 15 cm (fersk sjø is), så snudde vi, og dermed ble det ikke noen adkomst denne veien heller.

Når vi innså at Atomfjella og Newton toppen ikke kunne nås denne dagen, så utforsket vi "nærområde".




En liten lunsj og pause utenfor Austbotnhytta var helt ok. Å sitte i solveggen for å kjenne sola varme, er herlig. Her kunne vi bare nyyyte den deilige utsikten og roen.





Vi stoppet også innom Stubendorff breen - en massiv brefront kan man alltid bli imponert over.


Etter en lang og deilig dag rundt omkring på Austfjorden, kunne vi nok en gang nyte en deilig kveld på Overgangshytta. Her kan "vertinna" skimtes i kjøkkenvinduet, og fullmånen ser man i bakgrunnen. Et herlig liv!

Dag 3 hadde vi som mål å utforske dalene og breene som ligger på vestsiden av Austfjorden. Vi valgte å kjøre inn Zeipel dalen i et urørt snøteppe med 30-40 cm med puddersnø. Vi fortsatte å kjøre innover så langt det gikk, før vi begynte å begi oss oppover Søre Vasskil breen. Denne turen ga oss de opplevelsene man bare kan drømme om når det gjelder snøskuterkjøring og omgivelser forøvrig.




Midt oppe på breen så var det helt naturlig å lage seg en lunsj-plass. Her var det bare å rigge seg til med reinsdyrskinn og ta frem alt det gode som var medbrakt av mat og drikke. Her kunne vi til og med legge oss godt tilbake å dorme litt mens man kjente at sola ga oss røde kinn.



Etter både spising og mye kos, så måtte breens pass sjekkes ut. Carl Einar har her klart å kjøre opp til toppen, og nyter utsikten.

Austfjorden er godt kjent for isbjørn. Sist gang CE kjørte på Austfjorden, så var det 2 stk store hannbjørner som lå og jaktet på sel. Denne gangen så vi verken spor eller bjørn, noe som sannsynligvis skyldes at isen ikke var veldig gammel, og selv om isen var full av sel, så drev nok isbjørn jakt i andre områder. Avreisedagen oppdaget vi at vi hadde isbjørn som nærmest nabo. Rett bak hytta, var det et bjørnehi som ikke var forlatt, og tydelige spor på utsiden av hiet, viste at både binna og minst en unge, hadde lufteturer på utsiden av hiet. Ferske spor og fersk bjørnebæsj viste at her var det aktivitet...



Her ser vi tydelige spor fra bjørnen som har akt seg ned til utedoen. Hiet lå ca 50 meter lengre opp i bakken.

Når vi skulle kjøre tilbake til Longyearbyen på dag 4, så hadde vi ok vær når vi startet turen, men når vi kom på toppen av breen, så møtte vi tette skyer, også med snø og vind, og dermed ble hjemveien både lang og humpete. Vi hadde uansett noen uforglemmelige dager på Overgangshytta, og (tjuv)starten på Påsken kunne ikke ha vært bedre!

søndag 6. april 2014

Russekeila i april med gutta

Det var igjen tid for besøk fra kompiser fra fastlandet. Denne gangen var det akkurat de som sa at de skulle komme, som faktisk kom...

Morten, Nic, Marius og Carl Einar hadde egentlig plan for tur til østkysten, men etter at trekning av hytte var unnagjort, så satt vi igjen med Russekeila, og det er slettes ikke noe dårlig alternativ!

Planen for turen var avreise på lørdag med planlagt rute via Kapp Laila, Barentsburg, Linèvannet og videre til Russehytta som ligger idyllisk til ute ved Isfjorden.


 Hytta er akkurat passe stor for 4 karer, og ettersom at vi hadde medbrakt kokk (Nic), så led ingen i tur følget noen nød - heller ikke i matveien.



Utover kvelden så skapte Isfjorden, solnedgangen og Prins Karls Forland flotte motiver for de som var utendørs og luftet seg.


Medbrakte skytevåpen måtte selvfølgelig funksjonstestes før neste dags utfart.


Før avreise søndag morgen, så fikk vi besøk av en nysgjerrig Polarrev - matrestene ble godt tatt vare på...


Vi fikk nok en nydelig dag hvor været var på typisk "Svalbard vis"; Sol fra knallblå himmel, og ca 15 minus. Ingen grunn til å endre på ruteplanene som var Isfjord Radio - Marcus Passet - Fridtjov Breen - Berzelius Dalen - Grøndalen - Longyearbyen. Her en liten "pit-stop" for sjekk av utstyr.



Ned fra Marcus passet, så kunne Fridjov breen by på mengder av helt nydelig puddersnø. Her var ingen andre spor, og nytelsen av å være i Svalbard sin flotte villmark var helt fullkommen.



Etter nedfarten fra Marcus passet, og ned hele breen, så kom vi ned til Van Mijen fjorden og den massive breefronten.



Som "vanlig" så måtte vi stoppe innom "Kvitfisken" som pappa Thorvald jobbet på for mer enn 40 år siden.


4 fornøyde karer foran brefronten av Fridtjov breen - takk for turen!